Нов иновативен австрийски продукт за българския пазар от Ви Джи Еф – водозадържащи материали. В зависимост от приложението си те се делят на няколко различни видове – водозадържащи ленти LITE-STRIPS, водозадържаща мрежа LITE-NET и протектор за подземна поливна система BLUELITE-NET. Това са материали, които разпределят равномерно водата и намаляват нуждата от поливане. 

LITE-STRIPS са ленти, които служат като субстратен подобрител. Веднъж смесени с почвата, те увеличават капацитета за съхранение на вода и пропускливостта на субстрата. Издържливите и дълготрайни материали, от които са изработениq позволяват да се използват за многократна употреба. 

LITE-STRIPS са приложими при зацветяване както в дворното пространство, така и в цветарници, сандъчета и балконски саксии, затревяване на дворни пространства и спортни игрища (в комбинация с водозадържаща мрежа), за изграждане на покривно озеленяване, в земеделието и др. Според приложението и нуждата му, продуктът идва в различни размери опаковки.

LITE-NET е мрежа с водозадържащи и водоразпределящи функции. Тя абсорбира вода и въздух и ги доставя ефективно към корените на растенията, подобно на вените в човешкото тяло. Така тези мрежи по лесен и изгоден начин заменят използваните в миналото системи от маркучи.

LITE-NET намира приложение при затревяване на спортни игрища, дворни пространства, изграждане на интензивни зелени покриви, засаждане на дървета, пресаждане на едроразмерна растителност и др. Освен това гъвкавата ѝ структура позволява лесно моделиране и разкрояване по терена. 

Системата BLUELITE-NET е изцяло ново и техническо усъвършенствано решение при подземно капково напояване, което намалява разхода на вода и я разпределя равномерно. Решението е комбинация от маркуч за капково напояване, покрит с BLUELITE-NET нетъкан ръкав. По този начин капковия маркуч е защитен от запушване с фини частици или израстване на корените вътре в него. 

Системата BLUELITE-NET е приложима при напояване на дървета, изграждане на поливна система в селскостопанския сектор (за овощни, плодни, зеленчукови градини и др.), за напояване на спортни игрища, тревни площи, покривно озеленяване и др. Водата се разпределя върху голямата площ на мрежата и се насочва точно там, където е необходима.